COVID-19: новий субваріант коронавірусу «Pirola» вже в Україні

На кінець року в двох областях України (Вінницькій та Кіровоградській) — виявили 3 випадки нового субваріанта коронавірусу «Pirola». Симптоми субваріанта «Pirola» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура тіла, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висип.

Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму «Омікрон», і за ними ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і в усьому світі. У кожного субваріанта є певні особливості, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання.

Циркуляція вірусів грипу

У 10 регіонах України циркулюють віруси грипу А та В. Від ускладнень хвороби в Івано-Франківській обл. померли 2 людей. В обох випадках пацієнти не були вакциновані проти грипу та COVID-19. Перші 2 випадки смерті в області від ускладнень грипу зареєстрували 2 тиж тому.

Рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу — різний для кожної області. Він вираховується залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій. В областях, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу, можуть застосовуватися локальні карантини, тобто посилені протиепідемічні заходи.

Джерело: МОЗ України