Обіцяне підвищення зарплати медикам відбудеться у 2022 р.

Верховна Рада України 2 грудня 2021 р. прийняла проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», підготовлений Кабінетом Міністрів України.

У бюджеті на 2022 р. передбачено кошти для встановлення базового рівня заробітної плати для лікарів на рівні 20 тис. грн та 13,5 тис. грн — для середніх медичних працівників, як вимагає указ Президента України Володимира Зеленського. Порівняно з 2021 р. оплата пакетів медичних послуг за програмою медичних гарантій збільшена на 33,8 млрд грн.

Також у бюджеті передбачено низку видатків на охорону здоров’я в Україні, зокрема, виплати працівникам закладів охорони здоров’я у зв’язку з переїздом на нове місце роботи, перекваліфікацією під час формування спроможної мережі госпітальних округів — 100 млн грн.

Рівень заробітних плат медичних працівників, які працюють у державних закладах охорони здоров’я, повинен бути таким самим, як і у тих, хто працює в закладах, що фінансуються за Програмою медичних гарантій.

Міністерство фінансів України підтримало позицію Міністерства охорони здоров’я України, і в Державному бюджеті України на 2022 р. передбачено додатково виділення фінансування у розмірі 2 млрд грн для підвищення заробітних плат медичних працівників закладів, що перебувають в управлінні Міністерства.

Наразі Міністерство охорони здоров’я розробило та опублікувало проєкт постанови Кабінету Міністрів України, яка пропонує встановити на 2022 р. надбавку за престижність праці медичним працівникам бюджетної сфери у розмірі:

  • лікарям та професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, до 500%;
  • фахівцям з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою до 300%.

Джерело: Український медичний часопис