Первинні імунодефіцити: стандарти медичної допомоги

Наказом МОЗ України № 2952 від 31.12.2021 р. затверджено Стандарти медичної допомоги «Діагностика та лікування первинних імунодефіцитів».

У документі йдеться, що лікарі різних спеціальностей мають бути обізнані щодо основних клінічних проявів первинних імунодефіцитів з метою їх ранньої підозри та направлення до лікарів імунологів/лікарів імунологів дитячих, які здіснюють їх діагностику, призначення подальшого лікування пацієнтів з різними первинними імунодефіцитами.

Медична допомога пацієнтам з первинними імунодефіцитами потребує міждисциплінарної співпраці та інтегрованого ведення хворих мультидисциплінарною командою фахівців, до якої мають бути включені лікарі загальної практики — сімейної медицини, педіатри, терапевти, пульмонологи, гастроентерологи, гематологи-онкологи, дерматологи, ревматологи, інфекціоністи, отоларингологи, неврологи, ендокринологи та інші фахівці, де облік та основне ведення здіснюється лікарями імунологами/лікарями імунологами дитячими.

Рання діагностика та початок лікування пацієнтів з первинним імунодефіцитом сприяє попередженню інвалідизації та передчасної смерті пацієнтів. Ефективні системи комунікації, які відповідають конкретним потребам окремих осіб, є найважливішими для забезпечення своєчасної діагностики, направлення та лікування пацієнтів. Пацієнти з первинними імунодефіцитами повинні бути впевнені, що усі спеціалісти охорони здоров’я, які беруть участь у їх лікуванні, добре спілкуються між собою і з ними. Завдяки розширенню масштабів просвітницьких заходів щодо первинних імунодефіцитів за останні роки в багатьох країнах зафіксовано зростання частоти діагностики, а також деяке скорочення діагностичної затримки між виявленням симптомів і встановленням діагнозу.

Джерело: МОЗ України