Семінар на тему «Дозовані посіви та визначення ступеня мікробного забруднення біоматеріалу»

Початок: 27 липня, 11.00
Місце зустрічі: онлайн

Спікер:

Катерина Руднєва, практикуючий лікар-бактеріолог з досвідом роботи 10 років, Асистент кафедри мікробіології, вірусології та імунології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Запрошуємо до участі у семінарі на тему: «Дозовані посіви та визначення ступеня мікробного забруднення біоматеріалу». Під час двогодинного вебінару з Катериною Руднєвою, поговоримо про важливі питання як для лікарів, так і працівників лабораторій.

Про що:

Детально розберемо тему, зокрема, знайдемо відповіді на такі питання:

  • Як відбувається процес ідентифікації мікроорганізмів?
  • Основні методи визначення ступеня мікробного забруднення?
  • Як оцінити клінічну значимість збудника в залежності від локусу та ступеня мікробного забруднення?
  • Чим патоген відрізняється від колонізатора?
  • Явище контамінації та як її уникнути під час відбору біоматеріалу з нестерильних локусів?
  • Чи кожну бактерію в результаті бактеріологічного дослідження треба лікувати?

Визначення ступеня мікробного забруднення біоматеріалу – необхідна процедура для успішного лікування пацієнта та оцінки його стану.

Під час вебінару розглянемо роботу із  широким спектром біологічних матеріалів: мокротиння; промивні води бронхів; сечу; кров та венозні катетери; пунктами із закритих порожнин (спинномозкову рідину, ексудати і транссудати з плевральної та черевної порожнин, гній, гнійно-некротичні маси, виділення ран, виділення відкритих порожнин тощо), а також ряд нестерильних локусів, де кількість збудника має особливе діагностичне значення - носова порожнина, мигдалики, вухо, шкіра тощо.

Рівень мікробного забруднення також може бути використаний для  моніторингу ефективності лікувальних заходів, а також для визначення доцільності загальної або місцевої антибактеріальної терапії, контролю інфекційного процесу та прогнозування перебігу захворювання. Оцінка ступеня мікробного забруднення є важливим кроком для прийняття рішень щодо дальших дій.