В Україні будуть систематично збирати дані про антимікробну резистентність

Набрав чинності Наказ МОЗ № 1766 «Про затвердження Порядку здійснення дозорного епідеміологічного нагляду за протимікробною резистентністю». Документ визначає порядок систематичного збору даних щодо антимікробної резистентності (АМР).

Відтепер брати участь у дозорному епіднагляді можуть заклади охорони здоров’я, що надають спеціалізовану або високоспеціалізовану медичну допомогу, а також самостійні бактеріологічні лабораторії.

Щоби виконувати дослідження, лабораторії мають відповідати таким базовом вимогам:

  • наявність у лабораторії діючої системи управління якістю (наприклад, сертифікат відповідності ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги»);
  • відповідність вимогам безпеки щодо роботи зі збудниками 3 — 4 групи патогенності;
  • використання в поточній роботі стандартних операційних процедур, які базуються на актуальних версіях методології EUCAST (щодо визначення чутливості бактерій до антибіотиків, інтерпретації значень чутливості, визначення механізмів резистентності, поточного та розширеного контролю якості);
  • щорічна участь у зовнішньому контролі якості досліджень;
  • використання в поточній роботі WHONET.

Усі дані, зібрані в Україні, будуть інтегровані до системи епідеміологічного нагляду за стійкістю до протимікробних препаратів у Центральній Азії і Європі (CAESAR) та до системи глобального моніторингу резистентності до антимікробних препаратів (GLASS).

Впровадження такої системи спостереження дає можливість отримувати достовірну інформацію щодо поширення АМР як для закладу охорони здоров’я окремо, так і для країни загалом. Це дасть можливість на національному рівні оцінювати дані в динаміці та приймати найбільш ефективні рішення щодо протидії АМР, у тому числі розробляти раціональні підходи лікування інфекційних захворювань.

Джерело: Центр громадського здоров'я МОЗ України