ВООЗ закликає носити захисні маски

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) закликає повернутися до носіння масок та дотримуватися дистанції на тлі зростання захворюваності на коронавірус та грип у світі.

Кількість захворювань дихальних шляхів, спричинених COVID-19, грипом та іншими патогенами, зростає в багатьох країнах протягом кількох тижнів, й очікується, що це триватиме і після свят.

ВООЗ радить людям використовувати маски, не забувати про провітрювання та дотримуватися дистанції. Найбільш ефективним методом запобігання наслідкам захворювання є доступна та безоплатна вакцинація. Отримати щеплення можна, звернувшись до сімейного лікаря або пунктів щеплень.

МОЗ України наказом від 27.09.2023 р. № 1700 затверджено оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023–2024 рр.

Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. Перший бустер вводять через 5 міс після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через пів року після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні.